Подмяна на вота черно на бяло - от 41 гласа за партия във варненска секция останали 4

Правосъдният министър Крум Зарков отдаде грешките на връщането на хартиените бюлетини

10.04.2023 | 18:32 Редактор: Михаела Димитрова

Президентски указ и старт на новия 49-и парламент. Сградата на Народното събрание отваря врати в сряда. А влизането в пленарната зала на новоизбраните 240 е съпроводено от коментарите доколко вотът е бил честен, имало ли е купуване на гласове и изкривени ли са резултатите от смесеното гласуване с машини и с бюлетини?

Час и 26 минути след края на изборния ден на 2 октомври. В секция във варненското училище "Константин Арабаджиев" броят гласовете от машината за коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". "Общо за номер 12 - 41 гласа", се чува на записа. Следват почти 2 часа попълване на изборния протокол. 

Както чухте при броенето от машинния вот – "Продължаваме промяната-Демократична България" би трябвало да имат 41 гласа, но след множество корекции, партията се оказва с 4 гласа, подадени машинно в изборния протокол. Разминаване има и при гласовете на "Левицата", БСП и ГЕРБ.

"Къде са отишли тези гласове? Вот "не подкрепям никого" съгласно машината е само един, а в протокола са 41, което означава, че именно тези гласове, които са намалени от тези политически партии и коалиции, са пренесени в "не подкрепям никого" и този системен проблем го установихме и в други секции", коментира Цветелина Пенева от обществения съвет към ЦИК.

Общо грешките в протоколите са близо 15 хиляди, за сравнение спрямо изборите от октомври миналата година – те са били 1169. Почти 5 пъти повече са несъответствията в изборните книжа тази година, спрямо последните избори миналата година.

"За мен това са най-лошо проведените избори по отношение на достоверността на гласуваното от избирателите, откакто се помня, независимо от хартия или машина", каза Атанас Гьоков от сдружение "Демокрация и законност". 

"Изповядваме разбирането, че дори, когато изборите са частично нарушени, демокрацията е накърнена, а смея да кажа, че демокрацията на тези избори беше сериозно накърнена", заяви Боримир Цанов от сдружението.

Правосъдният министър Крум Зарков отдаде грешките на връщането на хартиените бюлетини, но беше категоричен, че вотът няма да бъде касиран.

"Партиите признаха изборите. Признаха изборните резултати, или поне не съм чул, че не са ги признали. В същото време някои от тях показаха това, което всички видяхме - надраскани протоколи и вече знаем, че има и голям брой невалидни бюлетини. Държа да подчертая, че това не е вследствие на лоша организация на изборите, а вследствие на хартиената бюлетина, нещо, за което бяхме предупредени", каза Зарков.

Според експертите, въпреки многото грешки, това не оказва влияние върху изборния резултат. Но ако същото се случи на местни избори – това сериозно би повлияло на финалните резултати, където всеки един глас е определящ.

Професиите на депутатите в 49-тото НС са 56 икономисти 49 юристи 30 инженери, има и политолози, археолози, историци, журналисти

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.