Близо 15 000 грешки на избирателните комисии, има ли основание за касиране на изборите?

След 48 часа трябва да започне животът на 49-ото НС

10.04.2023 | 14:11 Редактор: Михаела Димитрова

Новият парламент, след поредните пети предсрочни избори, отваря врати в сряда. Продължават и коментарите доколко вотът е бил честен, имало ли е покупка на гласове и изкривени ли са резултатите от смесеното гласуване с машини и с бюлетини.

Според правосъдния министър Крум Зарков основание за касиране на изборите няма. Той заяви, че до многото грешки в протоколите се е стигнало заради смесения начин на гласуване и връщането на хартиените бюлетини.

"Партиите признаха изборите. Признаха изборните резултати, или поне не към чул, че не са ги признали. В същото време някои от тях показаха това, което всички видяхме - надраскани протоколи и вече знаем, че има и голям брой невалидни бюлетини. Държа да подчертая, че това не е вследствие на лоша организация на изборите, а вследствие на хартиената бюлетина, нещо, за което бяхме предупредени", каза още правосъдният министър.

"Винаги, когато се е гласувало с хартия, сме виждали такива протоколи", допълни той.

14 714 са грешките в протоколите общо. В сравнение с изборите на 2 октомври те са били 1169. Протоколите, в които е имало несъответствия са 2757. На предишните избори са били 366. Има влошаване на точността на отчитане на изборните резултати. До тази констатация стигнаха от гражданското сдружение "Демокрация и законност" и дадоха още примери за фрапантни нарушения.

В една от секциите в чужбина в протокола на секцията е отбелязано, че с машина не е гласувал никой, а малко по-късно в контролната справка на самата машина е показала, че на нея са отчетени над 500 гласа.

В други секции в страната гласове дадени конкретно за определена политическа сила или пък в гласуване с преференция, по-късно тези гласове са пренесени директно в графа "Не подкрепям никого", вместо да бъдат сметнати към резултата на конкретната партия и личност.

"За мен това са най-лошо проведените избори по отношение на достоверността на гласуване на избирателите откакто се помня. Изповядваме разбирането, че дори когато изборите са частично нарушени, демокрацията е накърнена", изтъкна Борислав Цанов, член на "Демокрация и законност".

След 48 часа трябва да започне животът на 49-ото НС. По традиция то трябва да бъде открито от най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов. Той беше председател и на 48-мия парламент. Най-младият депутат е Георги Кръстев от ГЕРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR