Ще получи ли покана Митрофанова за старта на 49-ото НС?

Подготвят се картите за гласуване на новите 240 депутати

10.04.2023 | 15:32 Редактор: Елеонора Танева
Ще получи ли покана Митрофанова за старта на 49-ото НС?

Администрацията на НС е в пълна готовност за старта на работа на новите 240 депутати. Румен Радев подписа указ, с който свиква първото заседание на 49-ото НС на 12 април, след проведените предсрочни парламентарни избори.

В тези два месеца от разпускането на законодателния орган, в сградата не са правени ремонти. Всички зали са основно почистени и подредени. Направена е и профилактика на системата за гласуване, разказаха от пресцентъра на НС пред БТА.

Днес се подготвят поименните карти за гласуване, след като списъкът с избраните депутати беше обявен от Централната избирателна комисия в събота.

Най-възрастният народен представител и в 49-ото Народно събрание събрания е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). И този път той ще удари звънеца на първото заседание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. Ще бъдат поканени дипломатите, съобразно списъка от предходното Народно събрание. Тогава, след среща, партиите решиха посланиците на Руската Федерация и Беларус да не бъдат канени на откриването му, заради войната в Украйна.

След влизането си в НС новите 240 депутати ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание, клетвения лист, ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване, справка за администрацията на парламента с телефони. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)