Шаламанов: България трябва да бъде управлявана като парламентарна, а не президентска република

Излиза, че друг ни командва и то много дълго време, коментира бившият военен министър

06.04.2023 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

"Първо е нужно излъчване на председател на НС, за да започне да работи парламентът, определяне на консултации в експертен формат с ясни приоритети и съгласие около премиер, който се ползва с доверието на първите две политически сили, без да бъде разглеждан като инструмент на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всяка стъпка в търсене на решение по старите методи, води до по-големи проблеми. Според него ще бъде по-лесно обединението около име на председател на НС.

"Ако по това може да бъде постигнато съгласие, може да се постигне и по името на премиер с авторитет, който да води държавата в следващите трудни месеци по пътя на нашия цивилизационен избор", убеден е бившият военен министър.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира трудни следващи месеци по теми бюджет, Шенген, Еврозоната, войната в Украйна.

"Ще се случат сериозни неща на срещата на върха на НАТО във Вилнюс - разполагане на сили в Източна Европа, решението за увеличаване на разходите за отбрана над 2%. Не може да бъдем представлявани от президента Радев и служебното правителство, които дори не изпълняват решенията на нашето НС", коментира Шаламанов.

Той призова България да бъде управлявана като парламентарна република, а не като президентска.

"Диалогът между промяната и статуквото е необходим в интерес на бъдещето на България, не може да върви напред разделена, основният проблем е дезинформацията, пропагандата, активни мерки по разделяне на българското общество", каза още бившият военен министър.

Гостът също така коментира и предстоящите местни избори, които според него са въпрос на местни коалиции и "на недопускане на това българското пространство да бъде доминирано от пропаганда от чужда страна. Излиза, че друг ни командва и то много дълго време".

"Ще стигнем до граждански протести с искане за правителство, вместо сваляне на правителство. Но ние сме във време на прецеденти. Ако се случи така, да продължим на ръчно президентско управление, бих казал, че това ще е под натиска на русия, което е по-смущаващо, отколкото консултациите с нашите съюзници, с които споделяме интереси, сигурност, бъдеще", заяви Шаламанов.

Според него удължаването на живота на МиГ-овете е рисковано за България. 

"Удължаваме периода на много висок риск за нашите пилоти, за нашата въздушна сигурност, като отказваме да използваме инструментите на НАТО с избора на съюзните механизми и влагане на нашите усилия в радари, гаубици", убеден е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 2
fetotom
преди 11 месеца
Този е като ултрасите на някой футболен отбор.По скоро отблъсква публиката отколкото да я привлича. След негово изказване изпитвам неудържимо желание да чуя и Костадин Костадинов за да получа душевен мир.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Този постоянно е гос
преди 11 месеца
Кой го пита този господин? Неговата е ясна защо постоянно обикаля телевизиите и говори едно и също. Аз лично се съмнявам, че не може да заспи от любов към Украйна. Как един не се намери, който поне малко да го е грижа за българите?Не го интересуват своите, а милее за чуждите. А може би се е помислил за натовец и българите сме му чужди? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
barbaron4o
преди 11 месеца
ЗА ДА СЕ ПОВИШИ КАЧЕСТВОТО ,ВЕЧЕ ТРЯБВА ПРАГА ЗА ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ ВДИГНЕ НА 10%,И ДА СЕ СПРЕ С СУБСИДИТЕ ЗА НАРОИЛИ СЕ ОРГАНИЗАЦИИ Сигнализирай за неуместен коментар