България прави избори: Хаос и масово сгрешени протоколи в цялата страна

Опашки от чакащи хора и изнервени членове на секционни комисии в големите градове

03.04.2023 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Сгрешени протоколи, хаос и часове чакане белязаха нощта след вота в цялата страна. В Пловдив над 90% от протоколите на комисиите се оказаха грешно попълнени, а в пет секции в областта се наложи повторно броене. Стотици представители на секционни избирателни комисии бяха принудени да чакат с часове, за да предадат изборните книжа.

Опашки от чакащи хора и изнервени членове на секционни комисии - такава беше атмосферата в Районната избирателна комисия в Стара Загора. Оказва се, че почти всеки втори протокол е сбъркан. 

"Една от най-честите грешки е неотразяването в секционния протокол на гласовете без преференции", заяви председателят на РИК - Стара Загора Теодора Крумова.

493 са общо избирателните секции в Старозагорско. Въпреки създадената организация, още преди полунощ се образува струпване на хора. 

"Протоколът е 18 страници, много бавно става обработването. Връщат почти всички комисии и ни карат да драскаме чертички като първокласници", оплака се член на СИК. 

Небрежност при попълване на протоколите забави работата и на Районната избирателна комисия в Бургас. Половината от протоколите са оказаха грешни и се наложи повторно броене на бюлетините. Част от членовете на секционните избирателни комисии чакаха реда си цяла нощ. 

"Профанизираха машините и върнаха хартията, цялата отговорност я носят бившите депутати", посочи председателят на СИК - Царево Николай Найденов.

Въпреки масовите грешки и голямото забавяне, този следобед всички изборни книжа бяха предадени.

Вижте повече в репортажа в Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR