Избори 2023: Правителство ще има, но заради външен натиск

На това мнение са Красимир Каракачанов, Атанас Мерджанов и Минчо Спасов

02.04.2023 | 20:28 Редактор: Тодор Петров
Избори 2023: Правителство ще има, но заради външен натиск

Още преди началото на кампанията казах, че мнозинство за правителство ще има. И ГЕРБ, и "Продължаваме промяната" имат достатъчно гласове за съставяне на правителство. Беше ясно, че акцията "Магнитски" е да направи Борисов сговорчив за мнозинство. Ще дадат подкрепа. Правителство трябва да има, защото повече от 60% от хората не отидоха да гласуват. Омръзна им - 5 пъти избори за две години. Ако в нашите политици има поне малко разум, трябва да загърбят това, което уж ги разделя. Всъщност, нищо не ги разделя

По този начин почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов коментира първите изборни резултати в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Според него ще има правителство, но заради натиск отвън, а не заради чувство за отговорност.

"Беше ясно показано, че няма да бъде оставено положението в ръцете на служебни правителства и на не много харесваната позиция на президента", отбеляза Каракачанов.

"Нищо ново под слънцето. Практически българският избирател избра президентска република. Дори е за добро. Не повече от 20-30% от хората се интересуват от политика. Гласуването в Изборния кодекс е задължително, но ГЕРБ отказаха да сложат санкции", обърна внимание Минчо Спасов от НДСВ. 

Бившият депутат от БСП Атанас Мерджанов заяви, че тези резултати са под голямо условие и съвсем не е ясно дали ще бъдат 5 или 6 сили в парламента. 

"Формирането на мнозинството е първата стъпка в следващото Народно събрание. Дали компромисите ще минават през политиките или елиминацията на определени личности от една или друга политическа сила. Всички сме наясно с натиска от едно или друго посолство. Големият проблем и тревога е, че българските леви хора няма да имат солидно представителство. Може би точно такава БСП е нужна, за да бъде прибавка към една или друга формация", смята гостът.

Очаквайте видеото с целия разговор.