Общественици: Живеем в безвремие, рискуваме да съборим държавата с още избори

Проф. Николай Овчаров и проф. Стоян Денчев смятат опцията "не подкрепям никого" за абсурдна

02.04.2023 | 20:03 Редактор: Петя Кръстева

Избираме 49-о Народно събрание. Вотът е пети пореден в рамките на едва 2 години.

Вече 2 години живеем в безвремие. Все още е рано за резултати, но се наблюдава изравняване на силите между първите две партии. За кой ли път трябва да им се покаже, че нещо трябва да се направи. Хората ясно и точно казват какво искат - не желаят една от двете партии, а да се направи определен вид коалиция като експертен кабинет - например този на Габровски, но не с него начело, а с човек, на когото обществото има доверие. Дори обаче да бъде сформирано правителство, то няма да издържи пълен мандат. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Пето действие".

По думите на общественика проф. Стоян Денчев, трябва да бъде съставено правителство, което да приеме бюджет, за да се "тръгне към нормалното русло на държавността". 

"Времето е разделно и всяка една крачка в грешна посока може да доведе до недобър хоризонт за държавата", смята той. 

Според проф. Овчаров идеята за правителство на малцинството е абсурдна. "Трябва да има кабинет, около който да се обединят не само първите две партии, но в национален спектър", категоричен бе гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира и значението на избора "не подкрепям никого". 

"Изборът е безсмислен, както задължителният вот. Защо изобщо се отива до урните", попита той. Събеседникът му подкрепи твърдението му. 

"Българите нямат ясни предпочитания. Те казват: "Разберете се по някакъв начин. Няма да бъде правителство на малцинството и обща безпринципна коалиция между двете най-големи партии. Винаги обаче може да се намери формула да застанат заедно на базата на общи принципи, смята той.

Проф. Денчев обобщи, че с още едни избори рискуваме да съборим държавата. 

Гледайте целия разговор във видеото.