Технически проблеми, страх от машините, неграмотен председател на СИК: Гафовете на Избори 2023

От ЦИК съобщиха за постъпили две жалби и 67 сигнала за нарушения

02.04.2023 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова

От ЦИК съобщиха за постъпили 2 жалби и 67 сигнала за нарушения. От брифинга им стана ясно, че проблемите с машинните устройства продължават и броят им е вече над 80. Най-честите проблеми в изборния ден се оказаха с машините. Част от машините са отпечатвали бяла бюлетина, а други са отпечатвали само част от информацията за вота.

С фалстарт започна изборният ден в сливенското село Градец. В началото на изборния ден машината отказва да работи, но тя все пак тръгна. Заради нарушения на предишни избори, в селото има засилено полицейско присъствие.

"Изборният ден в нашата секция премина нормално, гласува се и с машина, и с бюлетина. Но като цяло предпочитат хартията. Може би им е по-лесно", сподели член на СИК.

Проблеми имаше и в бургаското село Равнец, където гласуването премина изцяло на хартиена бюлетина. При стартирането на машината - възниква грешка, която изисква техническа намеса.

"Определено хората се страхуват да гласуват. Ромите са по-притеснени. На предишните избори, когато беше само с машина, много от хората се затрудняваха с гласуването. Сега, на хартия, определено активността е по-висока", коментират от село Равнец.

В пловдивския квартал "Столипиново" председател на секция се оказа неграмотен. След направена проверка мъжът веднага е сменен.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR