Избори 2023: Едни гласуват за по-добро бъдеще, за други приоритет са кафето и бирата

Мнозина предпочетоха да упражнят своя вот с машина

02.04.2023 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

С ниска избирателна активност преминават петите подред избори в рамките на две години. Новото на вота е, че за първи път гласуваме смесено с хартия и машини. За място в Народното събрание се борят общо 16 партии и 7 коалиции. A кандидатите за депутати са над 5600.

Отчаяни заради високите цени в магазините и скъпия живот  – така се отправиха част от имащите право на глас към урните в столицата.

"Тази скъпотия, с тези малки пенсии, вече сме заникъде - всичко е скъпо. Нещо да се промени, да дойдат по-млади хора, не едни и същи да ги гледаме в парламента по 40 години вече", каза гласоподавател.

"Гласувам за децата ми, за по-добро бъдеще за тях, по-добро образование, здравеопазване, надявам се нещо да се промени", надява се млада майка от София.

След промените в Изборния кодекс гласоподавателите имат право да избират как да упражнят правото си на вот - с хартия или бюлетина. Мнозина предпочетоха с машина: "То просто натискаш, светва преференцията и готово."

Други казаха, че не се притесняват от машината, но предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина. С машина или с хартиена бюлетина - най-важно е да се гласува, казват хората.

Хубавото време изпълни с хора Морската градина в Бургас в заведенията на плажа, за разлика от изборните секции. Част от разпускащите край морето заявиха, че след кафето и бирата все пак ще отидат да гласуват.

Изборният ден може да бъде удължен до 21 часа, ако има опашка от желаещи в края на вота - 20:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.