Кашон вместо урна на изборите: Комичен случай в свиленградското село Момково

За станалото потвърди заместник-председателят Петър Димитров

02.04.2023 | 18:18 Редактор: Михаела Димитрова
Кашон вместо урна на изборите: Комичен случай в свиленградското село Момково

Секционната избирателна комисия (СИК) №33 в свиленградското село Момково е изгубила и не е могла да намери в началото на изборния ден урната, в която се пускат отрязъците от машинното гласуване. За станалото потвърди заместник-председателят Петър Димитров, той го определи като "лек парадокс".

За да не бъде прекъсван вотът, СИК взела от близкия магазин кашон, който пригодила за урна, като го запечатала по установения ред. Едва след сигнала до РИК и проведените телефонни разговори, прозрачната урна била намерена.

"Указано бе кашонът да се запечата, да се състави протокол, а отрязъците от машината занапред да бъдат пускани в оригиналната урна", поясни Димитров.

В края на изборния ден членовете на СИК ще броят съдържанието и на кашона, и на урната, предаде БТА.

До 17:00 часа в РИК - Хасково са постъпили общо 17 жалби и сигнали за изборни нарушения. До обяд те бяха 10, като два сигнала бяха счетени за основателни. В следобедните часове освен жалбата за Момково има още два сигнала, които бяха уважени и за които се дадоха съответните указания, посочи Димитров. Единият е за непоставен печат на отрязъка от машинно гласуване.

В другия случай председател на СИК прибрал в плик, вместо да пусне в урната също фиш от машинно гласуване, който обаче излязъл от устройството без да са отпечатани всички необходими реквизити.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR