"Тренд": Пет партии влизат в 49-ото НС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с изравнени сили

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас

31.03.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две са близо до 4-процентовата бариера. Това показва социологическо проучване на "Тренд".

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрира се по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията. На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и "Възраждане" (13.3%).

От "Тренд" припомнят, че проучванията се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите, показва още проучването.
Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалиция "Левицата" (3.6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3.5% сред гласуващите). "Има такъв народ" остава с 3% сред гласуващите. 

5.2% посочват опцията "Не подкрепям никого". Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Изследването е направено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group. Обем на извадката: 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. Представителност: За пълнолетното население на страната. Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет. Период на провеждане: 22–29 март 2023 г.

2
0 rate up comment rate down comment 0
Слав
преди 5 месеца
Подкупи, подкупи, подкупи Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Светльо
преди 5 месеца
Хвани единия удари другия е положението Сигнализирай за неуместен коментар