"Не се страхувайте, гласувайте": Бомбените заплахи не застрашават вота и учениците

Донев призова да не продаваме гласа си, а Демерджиев е категоричен, че няма как да се поставят бомби в секциите

29.03.2023 | 17:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Властта успокои, че въпреки бомбените заплахи, няма реална опасност нито за образователната система, нито да се провали изборният ден. Вътрешният министър събра шефове на служби в работна група, която ще изготви протокол за действие при бомбени заплахи.

На последното заседание на служебния кабинет премиерът Гълъб Донев призова българските граждани да отидат до секциите и да гласуват.

"Независимо с какво се опитват да ви сплашат - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува. Не продавайте гласа си и не се отнасяте с безразличие към явлението купен вот. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот", заяви Донев.

Силовият министър Демерджиев успокои, че няма основание за притеснения, защото службите следят ситуацията с отправяните бомбени заплахи към учебни заведения. А всяка една секция ще бъде физически проверена от служители на МВР 24 часа преди вота.

"По време на изборния процес дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма как да бъдат поставени такива, тъй като охраната ще бъде непрекъсната от събота до пълното приключване на изборния процес. Апелирам към хората спокойно да упражнят правото си на глас", каза Демерджиев.

Първо заседание имаше днес за работна група, която да изготви процедура за реагиране при заплахи с взривни устройства, отправени към критична инфраструктура.

"Органите на реда заедно със службите правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират. Към момента няма заплаха нито за изборите, нито за образователната система", категоричен е президентът Румен Радев.

ЦИК ще даде в четвъртък детайли за това как ще се процедира при бомбени заплахи в изборния ден.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.