Българи в чужбина се опасяват, че партиите разширяват незаконно квотите си

"Всичките машини са доставени в дипломатическите и консулските представителства", заявиха от МВнР

29.03.2023 | 08:51 Редактор: Вяра Димова
Българи в чужбина се опасяват, че партиите разширяват незаконно квотите си

Министерството на външните работи е готово с организацията на парламентарните избори в чужбина и не очаква сериозни проблеми в деня на вота тази неделя. На 2 април българите зад граница ще могат да гласуват в 737 секции в 61 държави по света.

Според новите изборни правила държавата ще има представител във всяка секция. За целта външно министерство командирова над 530 служители. За обезпечаването на вота зад граница бяха изпратени 500 хиляди бюлетини.

След като в събота министерство на външните работи получи достъп до машините за гласуване, 245-те устройства за вота в неделя вече са доставени в дипломатическите ни представителства, съобщи постоянният секретар във външно министерство Иван Кондов, който ръководи работна група "Избори" във ведомството.

Той коментира и напрежението сред наши сънародници в чужбина заради попълването на съставите на секционните избирателни комисии зад граница. Българи в чужбина се опасяват, че партиите разширяват незаконно квотите си, съобщи БНР.

"Всичките машини са доставени в дипломатическите и консулските представителства, които ще имат грижата в следващите няколко дни да ги доставят до секционните избирателни комисии. Всички изборни книжа са доставени, има 30 секции, които ще получат книжата си чрез представители на държавата – говорим за Австралия, за Нова Зеландия", заяви Кондов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)