Къде е истината? МВнР притеснено за доставката на машини за вота, ЦИК отрича да има проблем

"Проблемът е, че не може на 100% да гарантираме доставката", заяви секретарят в МВнР Иван Кондов

23.03.2023 | 17:53 Редактор: Вяра Димова

10 дни преди парламентарните избори Министерството на външните работи все още не е получило от ЦИК машините, които трябва да изпрати за гласуване в секциите в чужбина. 

Секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина са 737 в общо 61 държави, най-много са в Турция - 162, с 4 секции по-малко от миналата година. От външното ни министерство заявиха, че още не са получили машините за гласуване зад граница.

"Изпитваме доста сериозно безпокойство, тъй като още нямаме достъп до машините. Обикновено достъпът до машините е около 20 дена преди изборите", каза секретарят в МВнР Иван Кондов.

Това е възможно да възпрепятства гласуването зад граница, предупредиха от ведомството. В 245 секции ще е възможно гласоподавателите да направят своя вот и с машини, ако те стигнат навреме. 

"Проблемът е, че не може на 100% да гарантираме доставката на машините, особено до далечни дестинации като САЩ и Канада. Не считам, че трябва да създаваме някаква паника, тъй като имаме смесено гласуване, дори някои от секциите да не получат машините си. Това няма да засегне изборния процес", обясни още Кондов.

От Централната избирателна комисия заявиха, че няма опасност машините да не стигнат до избирателните секции в чужбина.

"Няма такава опасност. Проведохме такава среща, от МВнР са подали списък с имена на хората, които ще бъдат допуснати в склада за машини за изпращане извън страната. След това ще се направи довереното изграждане, което сме предложили да бъде утре и веднага след това ще започне инсталирането им. Ще бъде предоставена възможност на МВнР да ги изпрати извън страната", заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Складовете, в които се съхраняват машините, се пазят от служители на "Жандармерията". В помещението се допускат само лица, които имат разрешение от ЦИК, а преди това са проверени от ДАНС и МВР.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)