ЦИК: Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване

Заличена е секцията в Бахрейн

23.03.2023 | 14:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЦИК: Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване

Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Тя уточни, че предстои да завършат проверки, след които машините ще започнат да се актуализират и ще бъдат изпратени от Външното министерство. Относно видеонаблюдението, ЦИК не е определила време, в което да приключи процесът по броене на бюлетините. Устройствата ще спрат да записват броенето на бюлетините след края на процеса. Не се очаква забавяне вследствие на процеса по видеонаблюдението.

Процесът на видеонаблюдение предвижда бюлетините да бъдат показвани от членовете на СИК към застъпниците и наблюдателите, но не и на устройствата, които записват. "Няма да се показва всяка бюлетина поотделно, тъй като това би забавило изключително много процеса", обясни Матева

Ако машинно устройство не тръгне в изборния ден, са подготвени резервни, с които да се замени неработещото. Всяко едно устройство може да работи за всяка една секция. ЦИК няма отговорност изборния ден да бъде излъчван на живо. Това е отговорност на "Информационно обслужване" АД. Разкрити са 12771 секции в България. 240 са подвижни. 48 часа преди изборния ден ще се образуват СИК в болници и др.

"Взехме решение, с което изменихме броя и местата на секциите извън страната. Заличихме секцията в Кралство Бахрейн. Така секциите в чужбина ще са 737", посочи тя, цитирана от "Фокус". 

По повод гласуването в чужбина, Матева каза, че обучението за командированите застъпници ще се проведе онлайн. Избиратели с трайни увреждания, които са пропуснали срока за гласуване чрез подаване на заявление за подвижна секция, могат до 27 март да подадат заявление, стига в съответния град да има разкрита такава.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR