Възпрепятства ли се гласуването в чужбина? МВнР се оплака, че ЦИК бави машините

Най-много секции зад граница ще се разкрият в Турция

23.03.2023 | 13:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

10 дни преди парламентарните избори Министерството на външните работи все още не е получило от ЦИК машините, които трябва да изпрати за гласуване в секциите в чужбина. Това е възможно да възпрепятства машинното гласуване зад граница, съобщиха от ведомството.

Секциите, които ще се разкрият в чужбина са 738 в общо 62 държави, най-много са в Турция - 162, с 4 секции по-малко от миналата година. В 245 секции ще е възможно гласоподавателите да направят своя вот и с машини, ако те стигнат навреме.

"Вече изпитваме доста сериозно безпокойство, тъй като не сме получили достъп до машините, а вече сме наистина много близо до изборите. Обикновено винаги сме искали достъп до машините около 20 дена преди изборите. До към 15 дена се справяме без проблем. Проблемът ще бъде, че не можем да гарантираме на 100% доставката на машините, особено до далечните дестинации - САЩ и Канада. Но в този случай не считам, че трябва да създаваме някаква паника, тъй като така или иначе след промените на Изборния кодекс имаме смесено гласуване. Дори някоя от секциите да не получи машините, това няма да засегне изборния процес", обясни Иван Кондов от МВнР.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR