Доброволци алармират за политически назначения в СИК-овете зад граница, не знаели български

"Изпращат се хора без представа как се правят избори", подчерта Елица Йорданова

23.03.2023 | 18:20 Редактор: Петя Кръстева
Доброволци алармират за политически назначения в СИК-овете зад граница, не знаели български

"Доброволци от 1-ва и 2-ра СИК в Амстердам не желаем да участваме в тези избори. Участвала съм и в образуването на много секции или съм ги организирала сама. Това е мрежа от качествени и образовани хора с много опит, създадена през годините. Изключително болно е да видя как една смазана машина се унищожава. Това е тенденция, която се случва от години и в секции в цяла Нидерландия, включително и в Германия. Случва се навсякъде, не в една държава или в една секция". Това каза Елица Йорданова - председател на сдружение "Българско образование и култура", основател на Български културен и информационен център в Амстердам и координатор на СИК.

Тя поясни, че съществува тенденциозна намеса в работата, изпращат се хора без опит в организацията на изборите, а някои от тях не могат да говорят и да пишат на български език:

"По закон партиите могат да предлагат членове на СИК, но се изпращат хора без представа как се правят избори. Намесата тази година е безпрецедентна. Тази година в почти всички секции съставите са пълни с такива политически предложения, няма пространство за доброволците", съобщи БНР.

Според нея през последните години изборните секции в чужбина са станали много популярни, защото много хора гласуват зад граница. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR