Красимир Дачев: Цените се натискат, ако народът спре да купува

Според госта политиците живеят в паралелен свят, а не в този, в който живее обществото

16.03.2023 | 20:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Зам.-председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев коментира в "Денят ON AIR" думите на финансовия министър, че сме изправени пред фалит: "Тя не го казва за пръв път. Тя казва обективното състояние на държавата в момента, тя го каза като симптом".

Според него задължение на финансовия министър и на Централната банка е да хващат симптомите на влошаване на икономическото състояние и да сигнализират.

"Усещането е, че нещата не вървят добре и това най-добре го усеща народът. Пада потреблението на ток, на услуги, на стоки", каза Дачев пред Bulgaria ON AIR и добави, че няма как да има таван на цените, ако всяка стока се поглъща от обществото.

"Административно много трудно може да натиснеш цените. Цените се натискат, ако народът спре да купува. Спреш ли да купуваш, автоматично цените ще започнат да падат надолу, защото няма да стигат складовете, всеки ще иска да продава. Нищо друго няма да реши въпроса", категоричен е Дачев.

"Раздадоха се пари на хората и те искат да ги харчат. Редовният кабинет ги раздаде с помощта на Народното събрание. НС беше продължение на предишния редовен кабинет и продължи тази вредна практика", смята Дачев.

По думите му компенсациите са хубаво нещо и е добре да има принцип, да има за всички, но е естествено някои от това да правят бизнес и да получават свръхпечалба обратно. Той обясни, че трябва да се направи временна мярка за ограничение на това.

"Обществото показа в последните години, че не мисли. Политиците вече заживяха в друг паралелен свят, те не живеят в света, в който ние живеем, те летят на друго място, с други категории си служат, в друга паралелна вселена си живеят", посочи Дачев.

Според него решението е да излезем и да гласуваме, защото 30% избирателна активност не са достатъчно, а за да имаш право да изискваш, трябва да си дал своя вот.

Гледайте целия разговор във видеото. 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Анализатора
преди 2 месеца
Единственото ефективно противодействие на нелогично завишените цени на голяма част от стоките е да се спре закупуването им. Не е толкова трудно това действие. Да се стигне до бракуване и хвърляне на големи обеми от стоки, понасяне на значителни финансови загуби и т.н. Това ще доведе до обратният процес. Всеки продавач ще се стреми по-бързо да си пласира стоката, като ще търси атрактивната цена.Този наладъчен процес ще протече в рамките на няколко месеца до настъпване на определено равновесие!!! Сигнализирай за неуместен коментар