Търговец: Спрете да купувате краставици и ще станат по 2 лв.

Полиция, данъчни инспектори и служители на Агенцията по храните влязоха в големите тържища в няколко града

16.03.2023 | 17:32 Редактор: Тодор Петров

Започнаха проверки в зеленчуковите борси в страната. Полиция, данъчни инспектори и служители на Агенцията по храните влязоха в големите тържища в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Проверяват се цените и произхода на стоките. 

Във фокуса на проверяващите в столицата попаднаха търговците на борсите в кв. "Слатина" и "Дружба". Борислав от години продава плодове и зеленчуци и по думите му е нормално несезонните такива да са на високи цени. 

"Естествено, че ще са на висока цена, вижте че вали сняг. Искате домати, нали се греят с гориво, да не е евтино... Ако няма интерес, ще стане 2 лева краставицата", коментира той.

Основната цел е да установи произход, качество и ценообразуване на стоките. Някои от малките складове днес останаха затворени, други търговци на борсата в "Дружба" споделиха, че са знаели за проверката още преди тя да започне.

"Това, което по-задълбочено ще изследваме, е дали има нарушение на фиска при вътрешни придобивания на такъв вид продукция. Има придобивания на реалистични цени от съседни държави", каза гл. инспектор Ивелина Трощанова.

Резултатът от проверката и анализът на откритите нарушения се очакват в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.