Полиция влезе в зеленчуковите борси, търговци знаели предварително за акцията

Проверяват ценообразуването и произхода на стоките

16.03.2023 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Полиция влезе в няколко зеленчукови борси в София и страната. Проверките на "Икономическа полиция", БАБХ и НАП продължават.

Акцията се провежда в няколко големи града в страната - София, Пловдив, Благоевград и Стара Загора. Проверяващите минават през всички стокови борси и тържища, като проверяват за ценообразуването и произхода на стоките в търсене на нелоялни търговски практики.

Някои от по-малките складове в София останаха затворени, а някои търговци, които не пожелаха да застанат пред камерата на Bulgaria ON AIR, споделиха, че са знаели за проверките още преди да започнат.

"В момента тече мащабна проверка, която поставя началото на серия от проверки, които целят да установят фактическата обстановка, свързана със земеделските продукти, които се продават на българския пазар. И да се установи дали има причина за несъразмерно високите цени в търговията на дребно, в сравнение тази на едро", каза началникът на отдел към ГДНП - Георги Марински.

Той поясни, че реално средната цена, на която се предлагат българските доматите, е 2,60 кг., а вносните идват на 1,20 лв.

Проверките са част от механизма, изработен от служебното правителство, с цел овладяване на високите цени на част от основните хранителни продукти.

Вижте повече във видеото.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 1 година
И какво търсят там? Какво ще се постигне с това? Държава няма, таван на цените също! Всеки търговец може да си сложи каквато надценка сметне за добре! Пазарна икономика.....намесата на какъв реголативен държавен орган е това? Смешна работа! Че няма други доста по-сериозни неща за вършене, та със зарзават и картофи са захванали! Сигнализирай за неуместен коментар