АОБР намери сходство в приоритетите с ГЕРБ-СДС

Срещата е част от поредицата дискусии, които представителите на четирите работодателски организации провеждат с партиите

15.03.2023 | 14:40 Редактор: Михаела Димитрова
АОБР намери сходство в приоритетите с ГЕРБ-СДС

Асоциацията на организациите на българските работодатели и коалиция ГЕРБ-СДС, представена от Томислав Дончев, Делян Добрев, Красимир Вълчев, Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Александър Иванов, е обсъдила икономическите си приоритети. Срещата е част от поредицата дискусии, които представителите на четирите работодателски организации, членове на АОБР (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), организират с партиите и коалициите, за които социологическите агенции предвиждат участие в следващия парламент, се казва в прессъобщение, изпратено до медиите.

Основа на обсъждането се били приоритетите на АОБР за 2023 г., като работодателските организации са поставили акцент върху приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР, подобряване на бизнес средата и икономиката, цялостна реформа в енергетиката, образование и пазар на труда, социална политика, европейски политики и инвестиции.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, в качеството на ротационен председател на АОБР за 2023 г., представи ключови моменти от Приоритетите на Асоциацията. Председателят на АИКБ Васил Велев сподели, че "особено важно за страната е постигането на макроикономическа и финансова стабилност, справяне с проблемите в сферата на човешките ресурси - внос на работна ръка и образование."

Председателят на БСК Добри Митрев акцентира върху необходимостта от определяне на нов срок за влизане в Еврозоната. Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов припомни за необходимостта от ефективен механизъм за сключване на дългосрочни договори за доставка с енергийно интензивната индустрия и разработването на визия за енергийно развитие.

От своя страна, Томислав Дончев заяви, че за коалиция ГЕРБ-СДС е важно провеждането на политики за модернизация на България, включващи инвестиции в човешки ресурси, транспортна свързаност и инфраструктура, образование. Заместник-председателят на ПП ГЕРБ определи като един от основните приоритети  на коалицията и привличането на квалифицирана работна ръка, тъй като без квалифицирани работници, модернизацията ще се случи по-трудно. 

По отношение на политиките за човешки ресурси Деница Сачева потвърди, че няма различия в приоритетите на коалицията и тези на АОБР и призова за рестартиране и активизиране на социалния диалог за транспонирането на директивата за адекватни МРЗ. Сходни са вижданията на АОБР и ГЕРБ-СДС в частта пенсионен модел и пазар на труда.

В сферата на образованието, Красимир Вълчев сподели, че от първостепенно значение е да се увеличат ученическите практики и бизнесът да бъде включен повече в преподаването.