ЦИК: 21 формации ще се борят на вота, избирателните секции ще са близо 12 хил.

До момента са подадени малко над 25 000 заявления за гласуване в чужбина

02.03.2023 | 14:26 Редактор: Ирена Бакърджиева

До този момент над 11 800 са избирателните секции в страната, а в чужбина все още тече подаването на заявления. 21 политически сили влизат в надпреварата - 14 партии и 7 коалиции. Малко над 5600 са кандидатурите за народни представители за следващите предсрочни парламентарни избори на 2 април. На много места някои от тях са регистрирани в два района. Има и изключени от предизборната надпревара още при първоначалната проверка.

"Двама кандидати са регистрирани в повече от два изборни района. Вчера ЦИК заличи регистрацията в третия район, в който последно е постъпила кандидатската листа. От тази проверка се установи, че и трима кандидати нямат навършени и няма да имат към дата на изборите 21 години", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Регистрацията на партия "Правото" е заличена по нейно искане. Преди теглене на жребия вчера пък се е установило, че ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа в нито един район и по тази причина за нея не е теглен номер в жребия за номерата на бюлетината. 

"Освен кандидатите, издигнати от партии и коалиции, са регистрирани и двама независими кандидати. Единият е Веселин Марешки във Варна, другият е Милен Мирев в Ловеч", добави Матева.

В полунощ започва и предизборната кампания. През следващия месец политическата агитация е позволена, но при определени правила. Тя трябва да е на български език, а агитационните материали не трябва да съдържат герба и/или знамето на Република България, както и на чужда държава, нито пък религиозни знаци или изображения. Тя е забранена в обществения транспорт и в държавни институции. Според анализа на политолозите предизборната кампания ще бъде ожесточена.

"По-ожесточена от гледна точка на компроматна война. Кампания да се прави за твърдите избиратели, вече няма никакъв смисъл. те са твърде установени, тежко емоционализирани един срещу друг", каза проф. Антоанета Христова.

"Кампанията няма да доведе, ако наистина така се очертава, до очакваното повишаване на активност, което е важно за партиите", посочи доц. Татяна Буруджиева.

Според политолозите служебното правителство също се намесва в предизборната кампания - чрез компромати срещу най-силните политически играчи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR