Осигуряват над 12 хил. устройства за видеонаблюдение на изборите

Излъчването и записът започват от обявяването на гласуването за приключило до подписването

02.03.2023 | 14:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
Осигуряват над 12 хил. устройства за видеонаблюдение на изборите

"Информационно обслужване" ще изгражда системата за видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден. Това съобщиха от Министерството на електронното управление.

12 130 мобилни устройства със съответните SIM карти и стойки трябва за бъдат осигурени за изборите, пише в публично оповестения договор. Устройствата трябва да имат системата Android, но няма специфични изисквания за марката на телефоните.

"Информационно обслужване" ще отговаря и за оборудването, и за системата за управление на видеоизлъчването и за съхранението на записите и онлайн достъпа за година. Изискване е системата да може да приема 11 800 паралелни видео потока. Излъчването и записът започват от обявяването на гласуването за приключило до подписването. А ЦИК увериха, че няма да има видеонаблюдение по време на гласуването на избирателите.

"Ситуацията е много абсурдна. Вие не може за един месец да направите нещо качествено, или да го направят - "Информационно обслужване" трябва да получат награда за IT компания на годината. Това означава, че трябва да бъде бързо, качествено, киберсигурно, в бюджет и това нещо да бъде приложимо. Пожелавам им успех", заяви IT eкспертът Ясен Танев, цитиран от БНР.

6,444 милиона лева отпусна правителството за видеозаснемането по време на изборите. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR