Блокираната работа на парламента спира законови промени, страната ни губи милиони

Внасянето на вече приетите законопроекти зависи от избора на председател на НС

20.10.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че министърът на финансите е готов да запознае депутатите с работата по бюджета за следващата година, но това може да се случи след избора на председател на Народното събрание.

Патовата ситуация около избора на шеф на парламента блокира законови промени, включително такива, които да позволят да получим втория финансов транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Внасянето в НС на вече приетите законопроекти зависи от избора на председател. Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като обществото, хората не искат да са зрители на политически спектакли", заяви Донев.

Заради безпрецедентната ситуация в Народното събрание страната ни губи милиони от неполучените лихви от депозираните в Съединените щати 1,2 милиарда долара за първите изтребители F-16. Военният министър отбеляза, че трябва да бъде открита сметка във федералната банка на Ню Йорк, но за това е необходимо гласуване от депутатите. 

"В резултат на което България е загубила над 10 милиона щатски долара - страшно много средства за МО и дават глътка въздух по отношение на модернизацията. Беше взето решение за разкриване на такава сметка", посочи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

Докато депутатите не започнат законодателна дейност, страната ни остава обект на европейските санкции и наказателни процедури.

"Ако тези законопроекти не бъдат приети своевременно, страната ни рискува да бъде санкционирана, да не се възползва навреме от средствата по ПВУ и хората да бъдат лишени от правна помощ", алармира служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

Вратата на България към Шенген вече е отворена, обяви служебният вътрешен министър. Експертната проверка на Европейската комисия, на която беше обект МВР в началото на месеца, е успешна. 

"Отзивите са, че сме се справили отлично, при такава оценка Нидерландия няма как да има сериозни аргументи. Целта България да бъде приета в Шенген ще бъде постигната", подчерта шефът на МВР Иван Демерджиев. 

Той допълни, че Европа вече не споменава България като коридор за нелегални мигранти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК