Гешев: Катастрофа в сигурността, шири се престъпност! Демерджиев: Няма такова нещо

Главният прокурор и служебният вътрешен министър влязоха в задочен спор

19.10.2022 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Главният прокурор и служебният вътрешен министър влязоха в задочен спор за това има ли ръст на битовата престъпност и как си взаимодействат институциите в противодействието ѝ. Според Иван Гешев страната е изправена пред национална катастрофа по отношение на сигурността, а според Иван Демерджиев ръст на престъпленията няма.

Главният прокурор отново заяви, че липсата на комуникация между институциите е довела до драстично повишаване на битовата престъпност, а липсата на мерки може да има катастрофални последици.

"Борбата с престъпността и проблемите си ги причинихме ние. Някои казват "реформа" – за България реформа е да унищожиш нещо, както направиха със специализираните структури. Ще стане още по-лошо, ако не се направи нещо. Всеки може да види в собствения си град какво се случва. Всеки може да види битовата престъпност, телефонните измами. Всеки може да види на сайта на МВР колко десетки телефонни измами се случват, а помните ли, че беше по една на месец", коментира Гешев.

От кулоарите на Народното събрание служебният вътрешен министър отговори, че ръст на битовата престъпност няма. 

"Той визира този провал някъде назад в годините. Това, което ние правим в момента, е да поддържаме ред и сигурност в различни направления. В това число и по отношение на битовата престъпност. Няма повишаване на нивата на битовата престъпност и подобни апели са неуместни, защото създават излишна паника без да има причина за това. Целта е по някакъв начин да се дискредитира работата на служебния кабинет", отвърна Демерджиев.

Във Велико Търново главният прокурор коментира и хакерските атаки срещу български институции и лично срещу него. 

"За мен започна да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, от друга страна от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности. Надявам се съвпадението да е случайно", посочи той.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК