ГЕРБ чака разговори с останалите партии, част от тях категорично отказват

Христо Гаджев, Настимир Ананиев и Ирена Анастасова посочиха как може да бъде съставен кабинет

19.10.2022 | 08:54 Редактор: Тодор Петров

"Разговорите тепърва започват. Като първа политическа сила осъзнаваме отговорността да направим всичко възможно да има редовно правителство. Българските граждани казаха, че една партия не може да управлява сама. Затова сме поканили всички партии, без "Възраждане", за да видим дали може да се обединим. Най-важна е фискалната политиката и оздравяване на финансовото състояние на държавата", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев пред Bulgaria ON AIR минути преди официалния старт на работата на 48-ия парламент.

Росен Желязков е номинацията им за председател на парламента. А Гаджев очаква именно той да бъде избран за този пост. 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев пък заяви в ефира на "България сутрин", че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ.

"Казаха, че ще сложат ред в хаоса. Трябва да направят правителство. Чакаме с левче да падне бензинът, все още не е паднал. Важно за нас е да се приеме държавен бюджет. Трябва да се мисли механизъм за отчетност на главния прокурор. Трябват мерки, които да подпомогнат българските граждани и бизнеса. Важно е да бъде създаден кабинет. Инфлацията застига направените миналата година увеличения", каза той.

Настимир Ананиев смята, че Никола Минчев е сред най-подходящите кандидатури за председател на Народното събрание.

Няма да участваме в разговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", заяви категорично депутатът от БСП Ирена Анастасова.

"Много ми се иска този парламент да излъчи редовно правителство заради хората в България. Най-важното нещо, с което трябва да се занимава парламентът, е бюджетът за 2023 г. Имаме сериозни кризи и много висока инфлация. За нас на първо място е грижата за хората: подкрепа за младите семейства, минималната работна заплата да е половината от средната за страната, таван на цените на ток, парно и вода, подкрепа за бизнеса", обясни тя.

За БСП "червена линия" е предоставянето на оръжие за Украйна, стана ясно още от думите ѝ.

Кристиян Вигенин от БСП е безспорен авторитет в парламента и има всички качества да бъде председател на Народното събрание, категорична е Анастасова.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК