Д-р Койчев: Ще стигнем до третия мандат, вероятността да идем на избори е голяма

Според него българското общество проявява незрялост и му липсва трезва преценка

18.10.2022 | 20:57 Редактор: Ирена Бакърджиева

Кои са допирните точки и разделителните линии в българското общество?

"Българското общество проявява незрялост, липсва трезва преценка на историческия момент, в който ние се намираме. Ние сме в една континентална война за първи път от 70 години, която все повече се разраства и ожесточава и трябва да вземем твърда позиция на страната на цивилизования свят", заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него нямаме твърда позиция и има една група от избиратели, които по силата на нерационални аргументи са склонни да оправдаят агресивни действия, което дърпа обществото много назад.

"Ние живеем в преломно историческо време, създава се нова геополитическа структура и ако продължаваме да се държим по този двусмислен начин, следващите години обричаме поколенията да нямат достойно място в цивилизования свят. Правим неистови усилия да покажем, че не сме достойни на мястото, на което сме. Вината на политиците е доста голяма, не само от посланията, които изпращат, но и от липсата на визия, фиксацията върху определени проблеми", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че политиците трябва да променят парадигмата си на мислене и да намерят конструктивен подход.

По думите му отдавна не е имало по-достоен кандидат за председател от Росен Желязков като подготовка, натюрел, начин на общуване, почтеност и интелект и ще бъде чест за Народното събрание, ако той бъде избран.

"Ние ще стигнем до третия мандат. Вероятността да отидем на избори е много голяма. Хората наистина са уморени вече. Те имат и друг дневен ред освен постоянните избори. Ние сме в икономическа криза, която има всички признаци и тенденции да се задълбочи. Това постепенно руинира доверието в представителната демокрация като ефективен механизъм за обществено устройство", посочи д-р Антон Койчев.

Той коментира, че ситуацията изисква да се направят усилия и да се намери начин за конструктивен диалог, за да имаме правителство и да излезем от спиралата на безкрайни избори. След което добави, че правителство на малцинството не би било добър вариант, тъй като времето от геополитическа гледна точка не е спокойно.

"Ако не се прояви достатъчно мъдрост, наистина ще има наказание за цялата политическа система и то не е непременно да се изразява в гласуване за някакъв нов месия. В такава ситуация никога не е виновен народът, а тези, които не са могли да му предложат адекватно лидерство и не са показали, че могат да водят държавата особено в тези трудни времена", категоричен е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК