Броени часове преди НС: Съставянето на правителство остава трудна задача

Утре депутатите ще преминат през първия си тест - избор на председател на парламента

18.10.2022 | 18:42 Редактор: Теодора Патронова

Броени часове до началото на 48-ия парламент все още не е ясно дали ще бъде излъчено редовно правителство. Преди това обаче депутатите ще трябва да изберат председател на Народното събрание, а номинираните са вече четирима. 

Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС номинира за поста бившия транспортен министър Росен Желязков. Бившите управляващи от "Продължаваме Промяната" отново ще заложат на Никола Минчев, а от "Възраждане" предлагат Петър Петров. От БСП днес потвърдиха - тяхната номинация е Кристиан Вигенин.

Часове преди официалното начало на парламента тече трескава подготовка за посрещането на депутатите. А самите те, освен че ще положат клетва, ще минат и през първия си тест - избор на председател на парламента. Това ще определи и какви са възможностите за осигуряване на мнозинство, което евентуално да подкрепи и правителство. Според всички обаче това няма да е лесна задача.

"Няма смисъл да се опитваме да правим правителство, което няма да е подкрепено, след това втората партия да се опитва, а след това да се залъгваме евентуално и с трети мандат. След като първите две партии не могат да поемат отговорност, няма как да има стабилност", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Престиж е всяка партия да има предложение за председател. Оптимист съм да се събере, но всички сигнали вървят към 49-и НС", коментира Манол Генов от БСП.

Шансът за коалиция между първата и втората политическа сила става все по-малък. Въпреки че подобна опция се появи след изказване на Кирил Ананиев от ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов отхвърли вариант, в който партията би подкрепила правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Въпреки това Борисов отново потвърди, че са готови на компромиси в името на държавата. Най-желаният партньор на ГЕРБ - "Демократична България" обаче също не дава индикации за съвместна коалиция

"Ние сме заявили, че не виждаме условия да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Има разделения, които не позволяват от тези политически сили, които бяха изпратени в парламента, да се формира реално мнозинство", изтъкна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

ДБ са категорични, че ще подкрепят Никола Минчев за председател на парламента и няма да имат свой кандидат. А от "Български възход" смятат, че председател на НС трябва да е излъчен от най-голямата парламентарна сила. 

От "Продължаваме промяната" смятат, че Никола Минчев ще стане председател, защото партиите, които са гласували за свалянето му, ще "поправят грешката си".

Преди първия звънец на НС част от партиите заявиха своите приоритети. БСП съобщиха, че ще предложат пакет от мерки, които да бъдат в полза на гражданите и бизнеса. А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че вече са готови с предложения за промени в над 20 закона. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 1 година
На следващите избори ГЕРП ще е пак първа политическа сила С 40% Сигнализирай за неуместен коментар