Ненчев: Възможен е кабинет с балансьор ДПС, Радев е заплаха за националната сигурност

Бившият министър на отбраната изтъкна, че сме в блокаж на политическата система, което ще доведе до много тежки политически сблъсъци в НС

13.10.2022 | 20:45 Редактор: Теодора Патронова

Коалицията ГЕРБ-СДС иска НС да покани Зеленски да направи видеообръщение на старта на 48-ия парламент.

"Аз написах нещо по този повод под формата на призив президентът на Украйна да направи приветствие. Нещо, което се случи в почти всички демократични страни, включително и в ЕС. Много силен знак. Силно се надявам, че това предложение ще мине и ние ще се наредим до свободните европейски атлантически народи с този акт. В последните дни забелязвам една активност да се покаже много силна устойчива евроатлантическа привързаност, което не е зле. Допускам, че това предложение ще бъде приветствано и подкрепено както от "Демократична България", така от "Продължаваме промяната" и ДПС", коментира бившият министър на отбраната Николай Ненчев в "Денят ON AIR". 

Той поясни, че ще има устойчиво евроатлантическо мнозинство по въпросите, свързани с предоставяне на оръжие и подкрепата за присъединяване на Украйна към НАТО, но е скептичен, че ще има мнозинство, което да излъчи правителство. Според него най-трудно ще бъде на ГЕРБ.

Гостът изтъкна, че сме в изключително тежка конфликтна ситуация - имаме блокаж на политическата система, което ще доведе до много тежки политически сблъсъци в рамките на НС. 

"Партиите се водят от усещането, че няма да има кабинет, това твърдят и голяма част от политическите анализатори, и това блокира процеса. Никой не иска да рискува в този момент. Малко вероятно е ГЕРБ да успее да състави кабинет, който да получи подкрепа от НС, а другите възможни са ясни. Не изключвам съвсем възможността кабинет на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да бъде подкрепен безусловно от ГЕРБ. Всеки компромис, свързан с това кой с кого ще управлява, е изключително болезнен. Обикновено политиците в България разчитат на късата обществена памет, но сега сме пред коренно различна политическа ситуация. Това не е добре за националния интерес, но всяка една от политическите сили ще се опита да запази статута, който има и да спази обещанията, които са дали пред избирателите си, защото може да се окаже, че много бързо ще отидем на едни нови предсрочни избори и те трябва да дадат отговор", каза Ненчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му БСП няма да получат шанс за съставяне на кабинет, но е възможно да го получи ДПС. Те по време на кампанията имаха много сдържан изказ, говориха за единство и национален интерес. Той добави, че това е единствената партия, която няма да понесе щети, но ще си вдигне рейтинга. Гостът посочи, че биха могли да играят ролята на балансьор. 

"Ако ние не отворим тази рана и не видим кой какви злоупотреби е извършвал през тези години и да понесе своята отговорност, няма да тръгнем на чисто. На фона на тази световна криза, ти да имаш коренно различна политика от политиката на европейските лидери, това е изключително опасно. Ние влизаме в много тежък междуинституционален конфликт вече, защото Радев ще продължи да поддържа своите тези, а това не е полезно. Затова вече има мнозинство Радев да бъде отстранен. Ако Радев бъде отстранен, защото той става все по-опасен за националната сигурност, той на другия ден ще направи политическа партия и ще влезе в НС и ще вземе гласовете и на БСП. Освен ако той не бъде подведен под отговорност и осъден за национално предателство", смята Ненчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК