Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Киров: Няма диалог и вероятно ще отидем на избори, правителство на малцинството не е работещ вариант

Ние сме си в конституционна криза, заяви преподавателят по конституционно право

11.10.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

Колко дълъг ще бъде животът на новия парламент и ще се сформира ли кабинет? 

"Сред 240 народни представители би следвало да има един човек с авторитет, който да е консенсусен и да бъде приет от всички като човек, който може да ръководи дейността на Народното събрание. Както виждате от предишни парламенти, председателят не е всесилен и тогава когато си позволи да прояви пристрастие, веднага го сменят. Росен Желязков е разумен човек и добър юрист. Според мен това е една от възможните кандидатури. Не виждам причини, ако бъде издигнат от най-голямата парламентарна група, да не бъде избран", коментира преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че изборът на председател на НС е тест за интелигентност на народните представители - ако не могат да излъчат председател, няма да могат да регистрират и парламентарни групи. По думите му, що се отнася до законодателен процес, по-важни са съставите на постоянните комисии, отколкото фигурата на председателя на НС.

"Радев избърза със свикването на Народно събрание. Президентът има срок един месец по Конституция. Президентът им даде 18 дни, през които политическите партии можеха да си говорят. Обезпокоително е, че няма диалог. Ако няма диалог, не може да се стигне до компромис. Ако не се стигне до компромис, няма как да се излъчи правителство. Това е очевидно", каза проф. Киров пред Bulgaria ON AIR. 

Според него, ако не се формира правителство, може поне да се приеме Законът за държавния бюджет, който трябва да бъде антикризисен. Гостът смята, че у нас не е работещ вариантът с правителство на малцинството. Проф. Киров заяви, че най-вероятно ще отидем на следващи избори.

"Обществото няма как да не е разделено. То е разделено, защото ние сме най-бедната държава в ЕС. Парламентаризмът в България винаги е бил особен. Обикновено ние винаги отиваме нататък, откъдето хората се връщат. Третият мандат е особен. Ако двете големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната", нямат никакви допирни точки, тъй като не си говорят, то как една малка по численост парламентарна група да консолидира около себе си хора, които не си говорят? Много трудно би било. Ние сме си в конституционна криза", анализира той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
И ако се излъчи правителство отиваме на война със всички последствия. Най-вероятно Турция ще се възползва и ще ни администрира още няколко стотици години. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Диалог може да има
преди 1 година
само между представители на българската икономика. Предлагам заплатите и доходите на всички политици да се определят съгласно стандарта на 85% от българите ! Сигнализирай за неуместен коментар