ГЕРБ гласят за председател на НС Росен Желязков или Радомир Чолаков

"Продължаваме промяната" и БСП няма да предложат свои кандидатури

11.10.2022 | 18:52 Редактор: Теодора Патронова
ГЕРБ гласят за председател на НС Росен Желязков или Радомир Чолаков

Седмица преди свикването на 48-ото Народно събрание започнаха спекулациите около избора на председател на парламента. Изборът обаче няма да е лесен и е твърде вероятно да не допринесе за по-добрата комуникация между партиите.

"Продължаваме промяната" няма да предложи председател на парламента, дори и да получи възможност за това, категорични са от опозицията. Но ето и спряганите имена.

Засега ГЕРБ запазват мълчание кого официално ще предложат за председател на 48-ия парламент. Появиха се предположения, че очертаният фаворит ще е Росен Желязков, който беше главен секретар на Министерския съвет в първото правителство на Борисов, във второто - премиерски съветник, а в третото - министър на транспорта. Спряга се името и на друг юрист – това на депутата Радомир Чолаков, който е в ядрото на правния екип на партията на Борисов.

Очаква се левицата също да не предложи председател за новия парламент. Преди дни Кристиан Вигенин обяви, че на първото си заседание групата на БСП е решила да го номинира, но за зам.-шеф на Народното събрание.

Не се очакват изненади при избора на ДПС, "Възраждане" и "Демократична България". В последните три парламента "Движението за права и свободи" излъчваше Мукаддес Налбант за зам.-председател. Тя също е юрист.

А от квотата на “Възраждане” последния път постът бе зает от Цончо Ганчев, който ще бъде депутат и в това Народно събрание.

"Демократична България" три поредни пъти се представляваше от съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов и се очаква отново той да е заместник-председател на парламента. Не е ясно какви ще са предпочитанията на партията на Стефан Янев за шефската банка.

Очаква се кандидатурите да бъдат обявени следващата седмица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Диалог между политиците може да има само ако са представители на българската икономика. Предлагам заплатите и доходите на всички политици да се определят съгласно стандарта на 85% от българите ! Сигнализирай за неуместен коментар