Цеков, "Продължаваме промяната": Има всички шансове мандатът на ГЕРБ да бъде реализиран

ГЕРБ и ДПС вече имат солиден коалиционен партньор в лицето на "Възраждане", заяви бъдещият депутат

12.10.2022 | 20:21 Редактор: Тодор Петров

Кой е против присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври?

Избраният за депутат от "Продължаваме промяната" Андрей Цеков заяви в предаването "Денят ON AIR", че ако следваме дипломатическия етикет и са поканени посланиците на всички държави, би било логичен ход тя да присъства. 

"Ако обаче гледаме конкретната конюнктура, не само между двете държави, а дори и личните позиции на г-жа Митрофанова и квалификациите ѝ, селективно присъствие би било политически цинизъм", посочи Цеков пред Bulgaria ON AIR.

Той даде заявка, че от партията ще излъчат кандидат за зам.-председател на парламента, който ще се справи чудесно с работата. Имат готови решения по темата.

"Към г-н Желязков (от ГЕРБ - бел. ред.) нямам негативно отношение. Нашата работа е да бъдем конструктивна опозиция. Не вярвам, че в едно първо гласуване нашата парламентарна група ще застане зад кандидатура на управляващото мнозинство. Нека да обсъдим кандидатурите, тогава ще изразим позиция", отбеляза Цеков.

Попитан за разговори с ГЕРБ за бъдещо коалиционно управление, гостът в студиото отговори:

"Продължаваме промяната" възникна като гражданска инициатива, която има основна цел да преустанови порочния модел на управление. Всякаква форма на управление, която включва създателите на този модел, е абсолютно противопоказна на каузата, зад която сме застанали. Има всички шансове първият мандат да бъде реализиран. ГЕРБ и ДПС вече имат солиден коалиционен партньор в лицето на "Възраждане".

"Ако мандатът дойде при нас, ние ще направим всичко възможно. Първо в разговори с предишните ни коалиционни партньори. Математически не виждам намирането на необходимото мнозинство. Избирателят ни отреди ролята на опозиция", каза още Цеков.

Той споделя мнението на Кирил Петков и Асен Василев, че експертният кабинет винаги е политически и е фасада, зад която се крие политически компромис. Безпринципните компромиси водят до безпринципно управление и катастрофални резултати, убеден е гостът.

Цеков напомни, че излязохме на дълговите пазари след започването на войната. А лихвите растат целенасочено като политика на ЕЦБ, за да бъде намалена инфлацията.

"Заемите са необходими, за да се финансира част от инвестиционната програма", посочи той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК