Радев обсъди Шенген с Рюте: България не може да бъде поставена под двойни стандарти

Президентът коментира и доставките на газ с турския си колега Реджеп Ердоган

06.10.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Радев обсъди Шенген с Рюте: България не може да бъде поставена под двойни стандарти

Българският президет Румен Радев заяви днес в Прага, че е имал важни двустранни срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Те са се провели в кулоарите на форума на Европейската политическа общност и в навечерието на утрешния Европейски съвет.

Радев е имал имал задълбочен разговор с Рюте за Шенген и перспективата за присъединяване на България към това пространство от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. "Знаете особената позиция на Нидерландия. Ние ще продължим нашия много откровен диалог, защото България не може да бъде поставена под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен", заяви Радев.

Темата на разговора с Ердоган е била енергетика. "Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме нашите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция“, каза Радев. По думите му е важна и ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери за втечнен газ.

"Множеството предизвикателства, преодоляването на енергийната и икономическа криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изисква обединени усилия не само на страните членки на Европейския съюз, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство", каза Радев.

Той говори на брифинг пред журналисти в чешката столица, където се провежда учредителната среща на върха на Европейската политическа общност - формат, който е идея на френския президент Еманюел Макрон и обединява 27-те членки на Европейския съюз и 17 други европейски и съседни държави.

"Изключително важно е именно страните партньори на Европейския съюз като Норвегия и като Азербайджан, откъдето в момента реално идва газ за ЕС, да бъдат привлечени тук в този форум. Важно е, че и Турция е тук като ключова за нас страна за надеждност на доставките за Югоизточна Европа", каза Радев. Той изтъкна "засилващата се роля на България" в този контекст като страна преносител на газ и инициатор на иновативни решения, което по думите му е било явно демонстрирано по време на откриването на интерконектора с Гърция преди седмица в София.

Форумът в историческия Пражки замък с участието на лидерите на 44 страни се възприема от привържениците му като грандиозна проява на солидарност за континента, затънал в множество кризи - от последиците за сигурността от войната на Русия в Украйна до тежките икономически последици, включително енергийната криза.

Някои критици обаче отхвърлиха Европейската политическа общност като поредната говорилня, която ще бъде трудно да се управлява не само заради размера си, но и защото в нея влизат твърде разнородни страни, между които явни съперници и дори врагове, предаде БТА.

Българският президент окачестви форума като "чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност".

"България трябва още по-добре да е възползва от своето географско положение като страна свързваща Азия и Африка в Европа", каза президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК