Радев: Партиите да намерят общ език, не е време за малодушие

Президентът изтъкна, че служебният кабинет е готов с проектозаконите за бюджета и промените, свързани с Плана за възстановяване

06.10.2022 | 13:44 Редактор: Теодора Патронова

Следващата седмица ще стане ясно кога ще  бъде свикано новото Народно събрание, съобщи президентът Румен Радев. От Валета, Малта, държавният глава обяви, че ще предостави всички условия, за да се сформира управленско мнозинство. 

"Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", изтъкна Радев.

Държавният глава отправи и предупреждение към партиите.

"Зад издигането на нови червени линии и то след изборите, и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата, което може да бъде свързано с неуспех и оттам в ерозия на доверието", смята президентът.

Според Румен Радев, сформираният от него служебен кабинет е готов с проектозаконите за бюджета и промените, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и за по-справедливи компенсации. Именно тези законопроекти, според президента, трябва да са във фокуса на следващото Народно събрание.

"Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху парламента се крепи нашият конституционен модел на управление на страната", подчерта Радев.

От срещата на върха в Малта държавният глава обяви, че не е редно повече България и Румъния да са извън шенгенското пространство.

"Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън шенгенското пространство. 11 години след като ние сме покрили всичките технически изисквания, някой си измисля някакви неписани критерии и от това губим всички. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси, за да опазва общоевропейската граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци", настоя Радев.

Държавният глава коментира и войната в Украйна, като отбеляза, че сега е необходимо Европа да бъде обединена.

В следващите 7 дни от ЦИК ще трябва да обявят и официалните имен на новите 240 депутати. Това е законовият срок. Преди това обаче кандидатите, които са участвали в 2 листи ще имат еднодневен срок да се откажат от една от листите. Това вече го направи Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, който се отказа и от двете листи. Същото е направил и Николай Събев от "Продължаваме промяната".

В Ловеч се създава казус, тъй като Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС също ще отказва от депутатското си място, а следващият Иван Миховски също се отказа от мястото си в листата. От Ловеч ГЕРБ получават две депутатски места, така че там предстои пренареждане на листата.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК