Има ли шанс да падне карантината над ГЕРБ и подадената ръка да бъде приета?

Георги Проданов и Таня Джоева са убедени, че е по-вероятно да има преговори при третия мандат

06.10.2022 | 20:52 Редактор: Елеонора Танева

Неяснотите около съставяне на правителство продължават да са много. Борисов подаде ръка за преговори, очаква се отговори дали такива ще се състоят.

"Трудно е да се прогнозира. Трябва да се гледа политическата логика - единственото ново, което се коментира след изборите, е създаването на контактната група. Утре ще разберем дали ще ѝ бъде даден шанс да проработи. Ако "Продължаваме промяната" потвърдят позицията си от изборната нощ, нейното съдържание се изчерпва", коментира журналистът Таня Джоева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е убедена, че Кирил Петков и Асен Василев не се избързали с позицията си в изборната нощ, а са следвали заявките, дадени в предизборната кампания и преди това.

"От тяхна гледна точка нещата трябва да са ясни - бяха първите и отговориха на очакванията на своите избиратели. Те са обещали, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. Трябва да има причина, която гражданите да разберат, за да могат да променят своята позиция. Единственото, което би могло да стане, е работеща формула за правителство, но не с първия мандат, а с третия", прогнозира Джоева. 

Политологът Георги Проданов е убеден, че работещ парламент ще има, но дали ще върши работа, това е по-голямата тема. 

"От Борисов видяхме монолог за назидание, изключително нагло поведение. Не видях действително желание да се предложи, на който и да е партньор нещо, освен тази мъгла, която се пуска за евроатлантическия модел. Това е желание да се прикрият всички неща, които съществуват като обществено мнение около ГЕРБ и причините партиите да обявят карантина на партията", каза Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че никой не се опитва да обясни защо иска да управлява във вътрешнополитически план. По думите му страната е във "вътрешнополитическа безтегловност". 

И според двамата събеседници е по-вероятно съставяне на правителство с третия мандат.

"Стефан Янев вече си даде заявката, че може да разговаря и с едните, и с другите. Той е гъвкавият политик, който при провал на първия и втория мандат би могъл да води преговори. Тук ролята на Радев става изключително важна", заяви Таня Джоева.

Политологът посочи, че не е забранено най-малката партия в НС да получи третия мандат за съставяне на правителство.

"Янев може да вземе мандата и да не го върне, ген. Янев може да държи мандата, докато той или президентът не реши. Служебното правителство ще продължи да управлява, а НС ще приема закони, които са подготвени вече. Това ще бъде продължение на действията на Радев срещу всички партии", обясни вероятна хипотеза Георги Проданов.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК