От БСП са готови с отговор за участие в контактната група, какво ще реши "Продължаваме промяната"?

Според Гълъб Донев коалиционната форма на управление е неизбежна

05.10.2022 | 17:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Очакват се окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори. Това ще се случи след повторна проверка на данните от изборните протоколи. От резултатите ще се разбере какво ще е разпределението на мандатите по парламентарни групи. От данните до момента по всички личи, че следващото 48-о Народно събрание ще бъде шарено и най-вероятно ще е трудно за парламентарните групи да сформират коалиция.

Засега офертата на първите в изборите ГЕРБ-СДС за преговори с останалите политически сили не среща подкрепа. Бойко Борисов предложи разговори по основните приоритети - войната в Украйна, инфлацията и евроатлантическата ориентация - на всички партии, които влизат в новия парламент. Резултатите от вота коментира и служебният премиер.

Според Гълъб Донев ниската избирателна активност и разпокъсания вот са ясен сигнал, че коалиционната форма на управление е неизбежна.

"Българските избиратели, които участваха в изборите със своя глас на подкрепа, неподкрепа или с отказ от гласуване, решиха, че коалиционна форма за създаване на редовно правителство е неизбежна", заяви Донев.

За коалиция първи заговориха победителите от вота ГЕРБ-СДС, които обявиха, че са готови на преговори с всички политически партии за правителство с евроатлантическа насоченост. Целта на партията не е създаване на експертен или политически кабинет, а по-скоро програмно правителство. Едно обаче е сигурно - четвъртата политическа сила категорично няма да участва в него. Бившият заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ е умерен оптимист за успеха на преговорите и създаването на правителство.

"С “Възраждане” ще разговаряме по теми, ние уважаваме и техните избиратели, но с “Възраждане” не можем да управляваме и няма как да бъдем в едно управление, имаме различия относно геополитическата ориентация в страната", посочи Тома Биков.

В същото време от левицата вече са готови с отговора си относно това дали ще участват в контактната група.

"Не. Още в хода на кампанията и цялото ни поведение последните години, като партия сме заявили нашата позиция относно всякакви форми на колаборация", категоричен е Атанас Зафиров.

От думите на Зафиров стана ясно, че БСП биха преговаряли с "Продължаваме промяната". Според него правителство на малцинството би сработило, стига да не бъде обект на задкулисие. Реакция последва и от "Демократична България". Съпредседателят на обединението Атанас Атанасов определи идеята на ГЕРБ като лицемерна.

"На 22 юни 2022г. проатлантическото правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, след координация с ДПС, ИТН и "Възраждане". По този начин Борисов, в съучастие със силите на петата колона, в разгара на войната обслужи геополитическия интерес на Путин за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО и даде властта в ръцете на удобния за Кремъл Радев. След всичко това днес лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, през която търси и лична корупционна амнистия", пише Атанасов.

До този момент от бившите им коалиционни партньори "Продължаваме промяната" обаче не са излезли с официална позиция.

"Български възход" също няма официална позиция. Още в нощта на изборите обаче те обявиха, че са готови за диалог в името на стабилно правителство. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК