Милков: В чужбина гласуваха 177 хиляди души, изборите протекоха спокойно

Най-много са отишлите до урните в Турция - 58 000

05.10.2022 | 16:35 Редактор: Теодора Патронова

В чужбина са гласували над 177 хил. български граждани - най-много в Турция. Според министъра на външните работи Николай Милков, изборите са минали спокойно, но за да се подобри организацията, той предлага да бъде създадена районна избирателна комисия "Чужбина".

Министърът каза, че при секционните комисии при представителите на българските общностите е имало ентусиазъм и воля и не са срещнали проблеми при провеждането на изборите.

"По отношение на партиите и коалицията ситуацията не беше такава", посочи той и добави, че основните проблеми са били в Турция. "Благодарение на бързата реакция успяхме бързо да заменим неявилите се членове на СИК с резерви, така че комисиите да започнат работа", поясни Милков.

Общо 4200 човека са били част от секционните комисии в чужбина - 1400 са били представители на политически партии, 755 са били представители на министъра на външните работи, а останалите - членове на българските общности в чужбина.

Милков съобщи, че в чужбина са гласували общо 177 000 души.

"Най-много са били в Турция - 58 000, 27 000 в Обединеното кралство, в Германия - 22 000, в Испания - 11 000 и в САЩ - 10 000", отбеляза той и добави, че сега предстои прибирането на машините и изборните книжа. "Министерството изпълни своите ангажименти успешно", изтъкна Милков.

Милчев напомни позицията на МВнР за окупираните територии в Украйна и в последствие анексирани. "Остро и категорично осъждаме действията, разглеждаме това като нарушение на международното право и като посегателство на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", подчерта той.

Милков коментира и откриването на интерконектора Гърция - България. "Има стратегическо значение за цяла Югоизточна Европа и позволява диверсификация на района", заяви той и добави, че това променя газовата и енергийна карта в Европа, както и геополитическата карта. Министърът отбеляза, че важността на тази енергийна връзка се потвърждава като се види и кои са били официалните гости, които са дошли на откриването в София.

Министърът изказа позиция и по наболялата тема Шенген. "Тази тема остава приоритет на правителството, в момента 15 държави са номинирали експерти в комисията, която ще идва скоро в България. Към момента все още стои открит въпроса с назначаване на експерти от Холандия, Нидерландия е отказала да назначи експерти в мисията, но ние ги приканваме да се включат", обърна внимание той.

За следващите избори се предвиждат да има около 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласува с машини.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК