Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Отбрана и външна политика - приоритетите пред новата власт

Коментар на бившия министър на отбраната Драгомир Заков и дипломата Бисерка Бенишева

04.10.2022 | 16:40 Редактор: Калина Донкова

България избра новите 240 народни представители с надеждата за ново, по-устойчиво управление. На фона на очакването дали и кога страната ни ще има правителство, редица кризи и проблемни въпроси очакват решение. В контекста на войната в Украйна външната политика и отбраната остават ключови приоритети пред новата власт.

Българската армия е в напълно адекватна готовност спрямо настоящата ситуация. Това посочи в специалното издание на предаването "Директно" в деня след вота бившият министър на отбраната Драгомир Заков.

"Нека не забравяме, че България е член на НАТО. Нашата готовност се равнява на тази в НАТО и в този смисъл, армията ни е готова дотолкова, доколкото е необходимо в рамките на колективната отбрана", посочи той.

При евентуалана още по-голяма ескалация на конфликта в Украйна, има много ясни планове как действа България и как действа НАТО в такива ситуации, каза още той.

Европейската посока на България винаги се е радвала на широк политически консенсус от самото подаване на молбата ни за членство в Европейския съюз, коментира дипломатът Бисерка Бенишева.

"По отношение на Европейския съюз, в момента най-голямото ни предизвикателството е как да се справим с последиците от кризите, така че да запазим обществената подкрепя за позицията ни спрямо Украйна", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.