Общественици: Политическият език е износен, банализираха понятието "корупция"

Проф. Ивайло Знеполски и проф. Валери Стефанов не подкрепят въвеждането на образователен ценз

02.10.2022 | 20:17 Редактор: Петя Кръстева
Общественици: Политическият език е износен, банализираха понятието

Ниската избирателна активност се дължи на синдром на недоверието. Няколко избора не доведоха до желания резултат. Имаше големи надежди за промяна, която не се състоя. Обществото води окопна война. Ситуацията е патова - хората не само не вярват, но не знаят какво би трябвало да направят, за да се разреши тази ситуация", заяви философът проф. Ивайло Знеполски в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Литературоведът проф. Валери Стефанов смята, за да си мотивиран да гласуваш, трябва да се асоциираш с някого. Другата причина за ниската избирателна активност за поредицата от разочарования, които се случиха на българския граждани. 

"Надяваме се да има малко повече разум, да се отстъпи от партийния егоизъм и да се потърсят възможни пътища за разговор. Предварителните резултати сочат, че не може да се създаде коалиция. С отиването на избори също са изгубени още няколко месеца. В интерес и на самите партии, и на обществото е да намерят формула", коментира проф. Знеполски.

Според него експертно правителство не би могло да се справи с кризисната ситуация, тъй като няма "витален център".

Литературоведът е на мнение, че за да има коалиция, трябва да им разбирателство по определени въпроси и разум. Политическите обекти обаче са "завладени от гняв", подчерта той. 

Проф. Знеполски бе категоричен, че "през последните две години се наблюдава битовизиране и девалвиране на понятията реформа, а също и банализиране на понятието корупция".

"Това непрекъснато говорене накара хората да загубят вяра. Половината от партиите в битката за парламента са нововъзникнали. Те идват от нищото и са лишени от идентичност. Вероятно пиарите измислят лозунгите, около които да изградят идентичност. Това им изиграва сериозна шега", заяви той. 

Литературоведът поясни, че подобни действия са типични за тоталитарното общество, където се говори с "обещания и заклинания". "Износването на политическия език е симптом на липса на идеи", обобщи той.

Според двамата общественици не би трябвало да бъде въведен образователен ценз за гласуване. 

Очаквайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК