От какво се нуждае бизнесът и елитна въоръжена част на руската армия ли е "Газпром"?

Васил Василев и Левон Хампарцумян не успяха да постигнат съгласие за АЕЦ "Белене"

02.10.2022 | 18:52 Редактор: Петя Кръстева

Хората, които не гласуват, не очакват нищо от избора. Каквото и да стане, за тях сякаш нищо няма да се промени, заради което не отиват до урните. Това заяви бизнесменът Васил Василев в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Според банкера Левон Хампарцумян големият бизнес, новите вериги за производство и доставка търсят предсказуемост и стабилност, а също и ясни позиции за принадлежност към ЕС и НАТО.  По думите му България се държи "ембивалентно" - няма да стане никакъв мост между големите враждуващи сили.

"Колкото и да се изявяваме категорично, пак ще загубим. Загубили сме всички ориентири и основи. Люшкаме се между различни тенденции и възможности, но нямаме здрава основа, на която да стъпим", смята Василев. 

Хампарцумян е на мнение, че "България ще бъде толкова добре, колкото се организира вътрешно".

"Ако зависеше от нас, можеше да вземем редица други решения, които можеше да ни помогнат в сегашния момент", подчерта Василев, като даде пример с проекта за АЕЦ "Белене". 

"Ако Белене беше построен, сега щеше да дава ток, който да продаваме. От това държавата щеше да печели неимоверно", категоричен бе той. 

На друго мнение обаче беше неговият събеседник.

"Белене е корупционен руски проект, от който един куп хора забогатяха. Дори да се беше построил, щеше да увеличи зависимостта на България от Русия", констатира Хампарцумян. 

"Газпром" е елитна въоръжена част на руската армия. В момента България е една от най-зависимите държави е света от руските доставки", заяви Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR. 

Василев поясни, че важното за бизнеса е да има газ на прилични цени, които ще позволят на индустрията и централите да работят нормално. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК