Хората са демотивирани, чакат спасителя и вярват, че нищо не зависи от тях

Коментар на Любомир Аламанов, Александър Христов и доц. Маргарита Бакрачева

02.10.2022 | 11:56 Редактор: Елеонора Танева

Предварителните прогнози са за ниска избирателна активност на днешните парламентарни избори.

"Посланията прозвучаха кухо. Зад посланията в повечето случаи не стои нищо или фалшива концепция за фалшиво бъдеще - да уплаши, стресне или излъже хората. Посланието трябва да е опаковката, която по разбираем начин да покаже визията. Ако една политическа сила не може да поеме отговорност за думите си, няма как хората да ѝ вярват", коментира експертът по комуникации Любомир Аламанов в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

И подчерта, че през последните години политическите сили избягват поемането на отговорност. Все пак е убеден, че парламент ще има.

"Парламент, правителство и управление ще има. Партийните активи са около 1,5 млн. човека. Ако ще гласуват 2 млн., партийните активи определят почти всичко, а ако гласуват 4 млн. души, от партийните активи ще зависи малка част. В ръцете на хората е да излязат и да гласуват, за да не оставят партийните активи да определят нашето бъдеще", призова Аламанов.

Към призива му се присъедини и колегата му Александър Христов, който посъветва хората да гласуват, за да не се оплакват след това. 

"След започването на появата на спасители в политиката - спасителят е нещо като полубог, спуснат отнякъде. Той се явява да ни оправя, той не участва в дебати, защото няма какво да дебатира с други политически лидери. Той не дава отчети, не отговаря за действията си. Хората трябва да му вярват като в някаква религия. Даже на психологическо ниво хората започват да не разчитат на себе си, а на спасителя", заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му  в политиката все по-често влизат интересни хора, които нямат визия за управление.

"Политиците и неполитическите хора в политиката започнаха да използват фойерверки. Тук-там изстрелват послания или изпеят някоя песен с идеята да привлекат внимание. Когато зад тези фойерверки няма дългосрочна стратегия, ефектът е краткострочен", добави пиар експертът.

Психологът доц. Маргарита Бакрачева коментира, че хората са безкрайно уморени не само от избори.

"Умората рефлектира върху демотивацията, създава загуба на усещане, че нещата зависят от мен. Ако станем неактивни, в дългосрочен план това води до стрес - нещата не се променят, затвърждава се усещането, че нищо не зависи от нас.  

"Не са важни конкретните избори, какво избирам, а че си давам сметка, че правя избора, а не оставам в автоматично положение. Това води до възстановяването на усещането за баланс, не намалява мотивацията", добави психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК