Първан Симеонов: Неприятно изненадани ще останат лидерите, които най-много са си вярвали

"Нашите сънародници в Турция са най-активни", заяви политологът

02.10.2022 | 19:19 Редактор: Ваня Кузманова

"Избирателната активност към 17 часа е малко по-малка от тази, която имахме през ноември, но нека не забравяме, че тогава имаше два избора. Предстоят активни часове. Обикновено хората гласуват в последните часове. В исторически план за България това е рекордно ниска активност", заяви политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

По думите му нашите сънародници в Турция са най-активни.

"Партиите означават програми и понякога философия. Има електорати, които отговарят партийно. Такива, които отговарят мажоритарно, а и такива, които почти свиват образа на лидера. На тези избори гласуват най-твърдите. Те все още не са опиянили някаква периферия, която да гласува лично ориентирано, а не идеологично", коментира политологът. 

Първан Симеонов изтъкна, че назад в годините сме наричали ниска избирателна активност дори от 3,5 млн. гласували.

"Миналата година гласувахме 6 пъти, единият път беше заедно с други избори. Има известна умора при хората. Не са авантюристично настроени. Това означава, че не са и толкова активни", допълни той. 

"Много хора казват, че кабинетът не е на всяка страна. Хората имат очакване за правителство. Най-неприятно изненадани ще бъдат онези партийни лидери, които най-много са си вярвали. Някакви драматични различия в очакванията не се забелязват", заключи Симеонов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК