Мнозина в Карловско няма да гласуват: Дават обещания, но не се изпълняват

Вместо да ходят до урните, хората ще чистят кал и покъщнината си

30.09.2022 | 19:38 Редактор: Елеонора Танева

След наводненията в карловско, бъдещето на засегнатите жители е все така неясно. За някои предстоящите избори са лъч надежда, а за други - пореден опит политиците да си направят PR, на фона на една трагедия.

"Това е най-силното и емоционално нещо, което съм преживявала в негативен аспект. Ти виждаш как животът ти, дом граден две поколения, заминава, просто водата отнася спомени, всичко", сподели Харитина Христова.

"Къде е държавата? Сега избори идват, какво правим - глупости. Да оставят това правителство, с тези пари за изборите могат да помогнат на нас, бедстващите", каза Димитър.

Потопът в карловските села отнася домовете и съдбите на десетки. След тоновете тиня и кал, броени дни преди поредните избори и на прага на зимата, хората се опитват да намерят начин да продължат живота си. Къщата, в която минава детството на Харитина, се оказва на пътя на приливната вълна в село Богдан. Сега тя трябва да бъде разрушена. 

"Опасна е дори за влизане, в никакъв случай не може да бъде възстановена. Реката подкопа нейните основи, падна гаражът, колата замина на поне 2 км по-надолу, има пропадане, цялата е напукана и това е безвъзвратно", сподели преживения ужас Харитина.

Казва, че не е получила помощта от 375 лв., защото нито тя, нито майка ѝ по лична карта са с адрес в селото.

"За тази прословута голяма сума не отговорихме на техните критерии, за да я получим", възмущава се жената.

Въпреки това ще гласува. 

"Ние не очакваме чудеса, искам просто довар, нямам граници на имота. Смятам, че ако хората оставим нещата и повтаряме, че не очакваме нищо от държавата, нищо няма да се промени. Аз обаче ще си търся от държавата по някакъв начин, защото смятам, че е пряко отговорна за случилото се, както и ние с нашето бездействие", пояснява Харитина.

Десислава от Каравелово за първи път в живота си се колебае дали да гласува. С помощта на приятели от дома и ресторанта на семейството ѝ са извадени над 2 тона кал.

"Някак си изгубих надежда, когато гледам нови избиратели нищо не се променя, това ме натъжава, но пък в същото време ние сме хората, които трябва да променим това. Надяваме се като минат изборите държавата да не забрави окончателно за нас", сподели Десислава.

Къщата на Димитър е за реставрация. Изхвърлил е всичко от стаите и не може да живее в нея. Но ще гласува. А Маруся още живее в парника, заедно с кучетата си.

"Моите спомени всичките са тук, снимки, всичко много замина, изчезна. Всичко се обърна в мен. Чувстваш се безсилен. От три дни съм на легло, иначе бях на земята, като ти дойде нещо до главата ,трябва да го преодолееш", казва с мъка възрастната жена.

И е категорична, че няма да гласува.

"Дават обещания, но не се изпълняват, карловският кмет видя къде спя, каза спешно спално легло, чакъл, няма ги. Примирена съм", добави жената.

И въпреки това смята, че в живота оцеляват само силните. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК