Бедстващи в Каравелово: Да не сме на конкурс! Не може да се реши кой е по-засегнат

БЧК ще даде помощ от 800 лв. на най-пострадалите от водното бедствие

29.09.2022 | 20:49 Редактор: Елеонора Танева

Почти месец след наводнението в село Каравелово, местните казват, че помощта не стига, техниката е малко, а доброволците - все по-малко.

Водното бедствие отнася електроуредите и мебелите от първия етаж на къщата ма Мария. За месец животът ѝ се променя. А средствата, които се отпускат, не стигат за нищо.

"Помощта от 375 лв. я получих, но днес я похарчих - за очила, които водата ми отнесе", каза Мария.

За хора, които като Мария са пострадали от бедствието, Българският червен кръст, съвместно с Международната федерация на дружествата на червения кръст, отпускат по 800 лв. на най-засегнатите. 

"Целта е да подпомогнем най-засегнатите в община Карлово. Едното е предоставяне на кеш и ваучер, тоест предоставяне на финансови средства за закупуване на най-необходимото - домакински уреди, хигиенни материали, предпазни средства. А другото, което продължава и в момента, е психосоциалната подкрепа от нашите доброволци", обясни Ясен Свиленски от БЧК. 

Жената обаче е категорична - невъзможно е да се определи кой е по-засегнат и нуждаещ се.

"Огледайте се - можете ли да кажете коя къща е по-малко пострадала и коя повече. Щетите с конкурс не се оценяват, те трябва да се огледат внимателно от експерти, но не от общината", казва Мария.

Хората в наводнените села признават, че разчитат основно на помощ от приятели и доброволци, за да посрещнат зимата. 

Средства ще бъдат предоставени на над 4 000 души за хигиенни препарати. БЧК продължава да осигурява минерална вода, хранителни продукти и завивки за най-нуждаещите се.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК