Валентин Радев: Президентът да свика КСНС заради мобилизацията, трябваше и за мигрантите

"Продаваме оръжие на Украйна, но на загуба", каза бившият вътрешен министър

22.09.2022 | 20:53 Редактор: Искра Ангелова

След частичната мобилизация в Русия - задълбочава ли се конфликтът?

"Ние сме застрашени от конфликта, защото е много близо до нас. По-малка е директната опасност, защото сме членове на НАТО, но всичко друго ни се стовари като парен чук. Нашата държава е както с Русия, така и с Украйна. И всичко това се нарушава, да не говорим и за туризма в Черно море. Там са големите загуби, които ние търпим", каза бившият вътрешен министър и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че президентът трябва да свика КСНС.

"Той трябваше да го свика дори за мигрантите, нищо не пречеше да го направи. Сега е задължително да го направи, защото има въпроси, на които никой не е отговорил, включително той. Държавният глава трябва да попита политическите сили да кажат ясно позициите си. Да речем, че политическият елит внимава сега заради изборите, но на президента не му е работа да внимава", отсече Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него продаваме оръжие на Украйна, но на загуба.

"Защо не го правим официално? Всички европейски държави, с изключение на една, дават както хуманитарна помощ, така и оръжия. Това е несериозно. Когато стана въпрос за оръжията в парламента, г-жа Нинова обяви: "Един патрон, ако отиде - ние напускаме коалицията", "Да, България" казаха обраното. Защо не напуснаха? Прегърнали се с БСП", възмути се бившият вътрешен министър.

Валентин Радев подчерта, че ГЕРБ/СДС са на "бялата" страна: "Колкото и да ние мил руският народ, ние трябва да посочим кой е виновникът и кой е агресорът, и защо се случва всичко това в Украйна."

По думите му партията му не би се коалирирала с БСП.

"Надявам се изборите да са честни, но в мен остава един много важен въпрос - по каква причина, когато всички държави от Европа не гласуват с машини, България решава да гласува с машини? Ако сме първа политическа сила - някой трябва да ни подкрепи, кой ще бъде това? Трябва да има разбирателство, демокрацията е това. Трябва да се опитаме да преведем държавата през тези кризи, които ни се стовариха последните 2 години", добави Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК