Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шаламанов: С мобилизацията Путин призна провал на "специалната военна операция" в Украйна

Русия цели ескалация, смята бившият министър на отбраната

21.09.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Така обявеното решение за частична мобилизация от руския президент Владимир Путин означава признание за провал на "специалната военна операция" в Украйна. Това коментира в ефира на предаването "Директно" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му Руската федерация цели ескалация, която да всее страх в украинската страна, която провежда успешна контраофанзива.

"Търсят се и допълнителни възможности пред есента и зимния сезон за внасяне на разделение в "колективния Запад", както министър Шойгу се изразява. Затова единственият отговор за намиране на по-добро решение, е засилване на санкциите срещу Русия, повишаване на помощта за Украйна и укрепване на отбраната в Източна Европа, така че да бъде отправен ясен сигнал, единственият сигнал, който разбират в Кремъл", посочи той. 

Случващото се досега на фронта в Украйна показва, че руската армия е деморализирана и лошо управлявана, а тези 300 хил. души, които Путин мобилизира, първо трябва да преминат подготовка, да бъдат изпратени като сглобени подразделения в Украйна, за да подсилят това, което не достига на Москва да удържи позициите, смята още бившият военен министър.

"Това, което наистина е притеснително, са обявените референдуми, които ще засилят риториката на Кремъл, че тези военни биват изпращани да защитават руска територия и, тъй като те отново ще бъдат победени от украинските сили, това ще се използва като аргумент за провокации с ядрени аварии или наистина с директен шантаж от използване на ядрено оръжие", посочи Шаламанов и бе категоричен, че такъв тип ескалация не трябва да бъде допускана.

Вижте целия разговор във видеото.