България без национална позиция за мобилизацията в Русия: Може ли Радев да свика КСНС?

"Войната в Украйна трябва да спре", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова

22.09.2022 | 18:55 Редактор: Ваня Кузманова

Втори ден страната ни няма единна позиция след анонса на руския президент Владимир Путин за частична военна мобилизация. 

Войната в Украйна трябва да спре, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. А президентът Румен Радев може да свика Консултативен съвет по национална сигурност, ако сам прецени, че това е необходимо. 

"Силна и категорична позиция на България и в рамките на ЕС за прекратяване на войната, час по-скоро, за свикване на различни нива и на европейско, и на световно на дипломатически екипи и ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна", посочи Йотова. 

Досега от служебния кабинет само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията в Русия на заседанието на Министерския съвет в сряда. Политическите сили обаче са на различно мнение. 

Според "Продължаваме промяната" трябва да бъде подкрепена целостта на Украйна, като от партията се опасяват, че частичната мобилизация в Русия ще доведе до повече жертви. 

"Ние нашата позиция я казваме ясно, всеки отговаря за себе си, а българското правителство, като част от европейска България, трябва ясно да заяви своята позиция", заяви Кирил Петков.  

Според "Демократична България" страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес. 

"От тази гледна точка е много важно нашите институции да осъзнаят ясно и решително да осъдят действията на Путин. До момента не са го направили и това е много обезпокояващо", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Под претекст, че Денят на Независимостта има друг смисъл, от ГЕРБ отказаха да коментират частичната военна мобилизация в Русия и идеята за референдуми в окупираните зони. 

"Не искам на днешния празник да говорим за политика. Днес е ден, в които трябва да почетем усилията на всички българи за Независимостта на България", каза Костадин Ангелов. 

До момента единна позиция на България след последните действия на руския президент - няма. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК