Рекордно скъпа ли е предизборната кампания на партиите?

ГЕРБ-СДС са инвестирали най-много средства

14.09.2022 | 12:32 Редактор: Тодор Петров
Рекордно скъпа ли е предизборната кампания на партиите?

ГЕРБ-СДС са инвестирали най-много средства в предизборната кампания. Следва БСП, а след тях се нареждат "Продължаваме промяната", "Възраждане" и ДПС. 

Следващите формации са извънпарламентарни – сред тях са "Изправи се, България", Българско национално обединение, Коалиция "Пряка демокрация". Едва след тях е "Демократична България".

Това показва общ мониторинг на Института за развитие на публичната среда върху средствата, които партиите влагат в кампанията. Средствата на партиите се формират от субсидии, медийни пакети и дарения.

"Сега разходите са съизмерими с тези от кампанията през юли миналата година и са на средно ниво. Не е рекордно висока или рекордно скъпа кампания, но "не е и на абсолютното дъно, както беше ноември", коментира пред БНР Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

1 255 000 лева са похарчени през първите десетина дни. За сравнение – 1 800 000 лева е била сумата за цялата кампания за изборите през ноември 2021 г.

Ефтимова посочи, че за поредна кампания се наблюдават случаи, в които "очевидна политическа реклама се представя като редакционно съдържание".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК