Латвия: Еврозоната дава златен стандарт, ще използваме една от най-стабилните валути

Валдис Домбровскис: 2025 г. е реалистичният момент България да се присъедини

11.04.2023 | 19:45

2025 г. - това е реалистичният момент България да се присъедини към Еврозоната. За тази цел обаче трябва да покрие критерият инфлация и да има 3% дефицит в новия бюджет. Това обяви заместник-председателят на европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Bulgaria ON AIR. Неговата страна-Латвия, влиза в Eврозоната през 2014 г. след 9 години в чакалнята.

Латвия – една от балтийските държави с население колкото София, през последните 19 години прави голяма крачка към европейското семейство, отделяйки се от сянката на съседа си Русия. Страната се присъединява към ЕС през 2004 година, а десет години по-късно става 18-ият член на Еврозоната. 

"За нас беше ясно, че след присъединяването в ЕС искахме да се присъединим и към Шенген, и към Еврозоната, защото искаме да бъдем пълноправни членове на всичко, което ЕС предлага. Искахме да имаме пълния пакет от възможности, защото ние искаме да бъдем колкото се може по-далеч от нашия голям съсед. Нашата стратегия беше много ясна. А пътят към Еврозоната е дълъг", коментира Нийл Сакс от Министерството на финансите на Латвия.

Страната започва преговори през 2005 г. в разгара на финансовата криза, а през 2009 г. е на ръба на икономическа гибел. Въпреки това, успява да се спаси и Латвия се превръща в бляскав пример за другите европейски страни за успешно излизане от тежката икономическа криза. По това време премиер на Латвия е Валдис Домбровскис. На специална церемония той тегли първата евробанкнота от банкомат и я подписва. Ако тогава под 50% от хората са подкрепяли влизането в Еврозоната, сега над 80% смятат, че ползите за икономиката са големи. 

"Латвия беше в продължение на 9 години в чакалнята. Първоначално инфлацията беше твърде високата. Надявам се в случая с България процесът да бъде по-бърз по отношение на оценката на критериите за инфлация", поясно Валдис Домбровскис.

От финансовото министерство на Латвия също виждат добри показатели и ръст на международните инвестиции. 

"Еврозоната ни дава златен стандарт, че използваме валута, която е една от най-стабилните валути в света", твърдят от латвийското министерство на финансите.

Ласма обаче признава, че животът ѝ не е тръгнал в по-добра посока. Междувременно цените на основните хранителни продукти на един от най-големите пазари в Европа бележат скок.

"Нещата не са потръгнали в по-добра посока. Правителството не мисли за нас. В Латвия инфлацията не е реална", категорична бе тя.

По думите на експерти от Латвия членството в Еврозоната не разрешава всички проблеми в държавните сектори, тъй като до голяма степен става въпрос за национални политики. 

В отговор на въпрос на Bulgaria ON AIR към управителя на централната банка на Латвия - дължи ли се инфлацията на войната в Украйна, той отговори, че инфлацията не е причинена от войната в Украйна. 

Минималната работна заплата в Латвия е 600 евро, а средната 1400. А инфлацията е една от най-високите в Еврозоната - 20%. Зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис съветва българите да не бъдат скептични, а да извървят смело пътя към Еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.