Влизаме в Еврозоната чак през 2025 г., Латвия може да бъде пример за България

Валдис Домбровскис говори специално за Bulgaria ON AIR

08.04.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

2025 година е реалистичната дата България да се присъедини към Еврозоната. За тази цел обаче трябва да покрие критерия "инфлация" и да има 3% дефицит в новия бюджет. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Bulgaria ON AIR.

Неговата страна Латвия влиза в Eврозоната през 2014 г. след 9 години в чакалнята. През последните 19 години прави голяма крачка към европейското семейство, отделяйки се от сянката на съседа си Русия. Страната се присъединява към ЕС през 2004 година, а десет години по-късно влиза в Еврозоната.

Латвия започва преговори през 2005 година в разгара на финансовата криза, а през 2009 г. е на ръба на икономическа гибел. Но успява да се спаси и се превръща в бляскав пример за другите европейски страни за успешно излизане от тежката икономическа криза. И след 9 години в чакалнята, членството в еврозоната е факт. 

По това време премиер на Латвия е Валдис Домбровскис. На специална церемония той тегли първата евробанкнота от банкомат и я подписва. И ако тогава под 50% от хората са подкрепяли влизането в Еврозоната, сега над 80% смятат, че ползите за икономиката са големи. Експертите в Латвия са категорични - членството в Еврозоната не разрешава всички проблеми в държавните сектори, тъй като до голяма степен става въпрос за национални политики. 

Домбровскис съветва българите да не бъдат скептични, а да извървят смело пътя към Еврозоната. 

"Критерият за инфлация не е постигнат. Това е оценката и на ЕК, и на българското правителство", посочи той. 

За да стане член, страната ни трябва да има 3% дефицит в новия бюджет и инфлацията 1,5% по-висока от тази в трите държави с най-ниска инфлация в Еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.